Björnjakt med löshund

Det här är en berättelse från en björnjakt hösten 2014…

Jag har varit med på björnjakt här hemma i Sverige vid tre tillfällen tidigare, men då bara  som passkytt. I år skulle jag få vara med hundföraren som är min sambo Roger och det kändes otroligt spännande…

Jag hade en ny studsare för i år som jag skyttetränat mycket med inför björnjakten. Jag har alltid jagat med hjälp av kikarsikte tidigare men då det kan bli skott från mycket nära håll på björnjakt så valde jag att lära mig skjuta bra med öppet riktmedel. Viktigt att känna sig helt trygg med sitt vapen.

SAKO 308 med öppna riktmedel

SAKO 308 med öppna riktmedel

Det var regnigt och blött i markerna och ca 10 grader på dagarna och 3-4 grader på nätterna när björnjakten inleddes den 21 augusti. Bra jaktväder. Jag och Roger hade förmånen att få jaga på fjällnära, mycket stora marker. Det är nödvändigt med stora ytor när man jagar björn med löshund då björnarna kan gå över mycket stora områden.

I slutet av augusti trivs björnarna bäst på fjällkanterna där bären finns då födan nästan uteslutande består av just blåbär. De förbereder sig inför vintern då de lägger sig ide och behöver äta stora mängder bär för att klara sig ända till våren.

 

Den sociala tillvaron är viktig när man jagar tillsammans. Vi gör ofta en brasa mitt på dagen och lagar mat över öppen eld

Den sociala tillvaron är viktig när man jagar tillsammans. Vi gör ofta en brasa mitt på dagen och lagar mat över öppen eld

När man jagar björn med löshund är det viktigt att man använder hundar som inte släpper spåret och viltet för tidigt utan håller i gång björnen och driver eller ståndar den till dess att skytten hinner komma fram och skjuta. Ibland kan jakten hålla på i flera dygn…då gäller det att även hundarna är mycket vältränade för att orka.

 

Vi jagar med våra två hundar Raio och Blixten som jagar mycket bra i par. Raio är en pllotthund och Blixten en karelsk björnhund. Raio är oerhört spårnoga och har tagit spår som är upp till 17 timmar gamla. Han släpper inte det spår han väl har börjat med på dagen. Hans jaktsätt är att driva med skall i spåret. Blixten jagar på ett annat sätt. Han är en ståndhund som jobbar för att få stopp på björnen och skäller först när han får synkontakt. Blixten hänger med Raio i spåret och när han får synkontakt på björnen då skäller även han. Då vet vi att hundarna är där björnen är. Då vi jagar i väglöst land blir det många mil att gå och springa för att kunna hänga med och vara på rätt plats när det gäller.

 

Raio och BlixtenI fyra dagar var jag med och jagade och hade flera riktigt spännande jakter med hundarna men tyvärr fick jag lyfta på hatten för björnarna under de dagarna jag var med. De överlistade oss den gången.

evelina på fjället

 

 

 

 

 

 

Två dagar efter att jag lämnat björnjakten för att åka och ta hand om mina jaktgäster som skulle jaga ripa, fick min sambo Roger skjuta en fin björn på ståndskall för Raio och Blixten. Han sköt björnen på ett ståndskall från bara 8 meters håll! En lyckad dag för en tapper jägare.

Dream team

Dream team